lidarpic

ADAS + LIDAR kalibratie systeem

 

Wat is ADAS?

Autobestuurders beschikken tegenwoordig over een heel arsenaal rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems) rijtaak ondersteunende systemen. Moderne auto’s zijn uitgerust met radarsensoren en videocamera’s, die hen helpen om zelfs in complexe verkeerssituaties andere weggebruikers te detecteren. Het systeem waarschuwt de bestuurder en komt zelfs tussenbeide als dat nodig is. Dit gebeurt aan de hand van de gegevens die worden verzameld uit de communicatie en de interactie van uiteenlopende componenten. Dankzij deze technologie kan het aantal ongevallen worden verminderd.

 

Waar staat LiDAR voor?

 

Een lidar is een soort radar die gebruikt kan worden voor het bepalen van afstanden, zoals de hoogte van wolken boven het aardoppervlak of of andere voorwerpen in de buurt van uw voertuig.. Lidar staat voor Light Detection and Ranging. Een lidar geeft via een lichtflits een laserstraal die als een straal recht omhoog of vooruit kan schieten.

Wat is het verschil tussen LiDAR en radar?

Het verschil tussen lidar en radar is dat lidar gebruikmaakt van laserlicht, terwijl radar gebruikmaakt van radiogolven. Hierdoor kunnen met lidar veel kleinere objecten worden gedetecteerd dan met radar. De golflengte van radiogolven ligt rond de 1 cm, die van laserlicht tussen de 10 μm (ir) en 250 nm (uv).

De onthullende wetenschap achter Lidar-technologie - Sentech

Veelgebruikte ADAS-systemen

Adaptive cruise control / adaptieve snelheidsregeling

Deze systemen laten de auto vaart versnellen of vaart minderen wanneer de voorganger dit ook doet als de auto op cruise control is ingesteld. Gevaarlijke sisutaties kunnen hiermee worden voorkomen en het comfort van de cruise control wordt hierbij vergroot. Een goed afgestelde radar is hierbij van groot belang.

 

Rijstrookassistenten

Deze detecteren wanneer een voertuig onbedoeld van zijn rijstrook afwijkt, waarschuwt de bestuurder vroegtijdig en stuurt zo nodig bij. Op die manier helpen deze systemen op een actieve manier om het voertuig op zijn rijstrook te houden en om de bestuurder op een veilige manier van rijstrook te laten veranderen. Een goed afgestelde camera is hierbij van groot belang.

 

Herkenning van verkeersborden

Deze systemen evalueren verkeersborden en laten relevante informatie op het dashboard verschijnen en kunnen zo de bestuurder op verschillende manieren waarschuwen.

 

Automatische noodstop

Deze systemen kunnen aanrijdingen met andere voertuigen en met kwetsbare weggebruikers voorkomen. Als een ongeval dan toch onvermijdelijk is, verlaagt het systeem op zijn minst de snelheid van het voertuig en daardoor ook het risico op verwondingen. Dit systeem wordt vanaf 2021 verplicht op alle nieuwe auto's welke in Nederland geleverd worden.

Vanaf nu kunt u ook bij ons terecht voor het 3-D uitlijnen, front-camera's en front-radars kalibreren en voor het afstellen met de nieuwste Bosch DAS 3000 apparatuur. Afgesteld volgens OEM specificatie inclusief kalibratierapport

Een kalibratierapport wordt vaak als voorwaarde gesteld door verzekeringsmaatschappijen na een herstelde schade of ruitvervanging.

AutoCrew auto in goede handen

Uw auto is bij AutoCrew in goede handen